joi, 18 iulie 2013

Bride. Jocul inteligenţei

Bridge. Un joc al inteligenţei

         Bridge-ul este un joc care se joaca cu 52 de cărţi de joc. Se împart cărţile la cei patru jucători (se spune că jocul de BRIDGE începe cu aşezarea la masă a patru gentlmeni), dând fiecăruiac câte treisprezece cărţi, 
       Cei patru jucători alcătuiesc două echipe, jucătorii care sunt aşezaţi faţă în faţă fiimd coechipieri. Ei se aşază în cela patru poziţii cardinale numite N (nord) W (west) S (sud, care are însărcinări speciale fiind şeful de masă) şi E (east). 
       Apoi începe prima patre a jocului propriu zis prin licitaţie. Deoarece licitaţia trebuie să stabilescă un "contract" care trebuie realizat, acest contract trebuie să fie cel mai bun pentru linia respectivă. Urmează sa se stabiliească "parul" donei respective adică cel mai bun contract atât pe linia NORD - SUD cât şi pe linia EST - WEST. Daxă nu se stabileşte cel mai bun contract pe o linie, acea linie nu are decât de pierdut.
      Există mai multe sisteme de lictaţie.  Unul din ele este "trefla de pecizie" pe care o foloseşte programul care este ataşat şi pe care vi-l propunem. El are avantajul că licitaţia poate începe de la 11 PO (în alte sisteme de la 13 PO) ba chiar de la mai puţine dacă nimeni nu a deschis licitaţia şi ne aflăm pe locurile 3 sau 4 ale licitaţiei. 
          În licitaţie sunt permise următoarele cuvinte:
         PAS, DOUBLE (sau CONTRA în română) REDOUBLE (sau recontra), cifrele de la 1 până la 7, cele patru culori (TREFLĂ sau CLUB în engleză, CARO sau DIAMOND, CUPĂ sau HARD, PICA sau SPADE, şi FA adică fără atu sau NON TRUMP), Alte cuvinte nu sunt permise în cadrul licitaţiei. Totuşi, fiecare jucător are dreptul să întrebe "ce înseamnă licitaţia ?" tocmai făcută, pe adversarul din stânga sa, atunci când acesta urmază să liciteze, întelegând prin aceasta ce a înţeles adversarul din licitaţia partenerului său. Acesta trebuie să răspundă clar şi concis, cinstit la întrebare.
        Având în vedere că sunt 52 de cărţi în joc şi că scopul este de a realiza cât mai multe levate (adică mâini duse pe propria axă), că sunt patru cuplori şi că în fiecere culoare sunt un AS (4 PO), o rigă (3 PO), o damă (2 PO), şi un valet (1 PO) există în koc 40 PO. Licitaţia se porneşte de la 11 PO pentru că acesta înseamnă că cel ce licitează are cel puţin a patra parte a punctelor, şi că deci poate realiza pe linie cel puţin jumătate plus unu din numărul levatelor, adică licitaţia de 1 (TREFLĂ, CARO, CUPĂ sau PICĂ). În afară de punctele de onor (PO) se calculează şi puncte de distribuţie şi anume  PD (punct disribuţie) pentru o lungime în atu pe linie mai mare decât 8 (8 pe linie se consideră potrivire în atu) 1 PD pentru dubleton (adică lungime de doi în altă culoare decât atu), 3 PD pentru singleton şi 5 PD pentru şicană. Punctele de distribuţie contează doar pentru jocul fără atu.
         Trebuie ţinut cont de faptul că. în BRIDGE se premiază realizarea MANŞEI (cu 300/500 puncte) ceea ce înseamnă 3 FA, 4 CUPE, 4 PICI, 5 TREFLE sau 5 CARO; realizarea şlemului mic (500/750 puncte) ceeea de înseamnă 6 TRFLE, CARO, CUPE, PICI sau FA, şi cu 1000/1500 puncte (depinzând de vulnerabilitate) realizarea şlemului mare ceea ce înseamnă licitatea şi realizarea tuturor mâinilor, adică 7 TREFLE, CARO, CUPĂ, PICĂ sau FA. Pentru realizări se mai primesc 20 pucte pentru fiecare treflă şi caro realizat, 30 puncte pentru fiecare cupă şi pică, şi 40 puncte pentru primul FA iar pentru următorii câte 30 puncte. Deci o manşă se face când se realizează 100 puncte (la care se adaugă premiul de manşă).

        În TREFLA DE PRECIZIE se licitează astfel:

               
       

        1 TREFLĂ  licitaţie convenţională, însemnând putere (mini 16 PO) şi orice distribuţie.
       1 CARO lictaţie naturală, patru caro, 11 - 15 PO  cu cupă sau pică în patru, se merge spre joc de cupă sau pică, sau FA. Pe locurile 3 sau patru în licitaţie, şi fără ca adversarul să fi spus ceva, licitaţia se poate face şi mai slab, sau cu CARO în trei!
        1 CUPĂ licitaie naturală, 11 - 15 PO, cu cupă în cinci.
        1 PICĂ licitaţie naturală, 11 - 15 PO, cu pică în cinci.
        1 FA licitaţie naturală, 13 - 15 PO cu distribuţie echilibrată, 4,3,3,3 sau 4,4,3,2
       2 TREFLE licitaţie naturală, 11 - 15 PO, cu şase trefle sau cinci trefle şi cupă sau pică în patru. Se vizayă joc de cupă sau pică sau FA.
      2 CARO liciţie convenţională, cu singleton sau şicană în coro (adică un caro sau niciunul) şi cu cupă sau pică în patru. Se vizază jocul de cupă sau pică.
       2 CUPE licitaţie naturală, cu 8 - 10 PO şi şase cupe. Se doreşte cupa ca atu.
       2 PICI licitaţie naturală, cu 8 - 10 PO şi şase pici. Se doreşte pica ca atu.
       2 FA licitaţie naturală, 16 - 18 PO cu distribuţie echilibrată. Se doreşte joc de FA.
       3 TREFLE, CARO, CUPĂ, PICĂ, licitaţii naturale, cu şapte în culoare şi puctaj sub 9 PO.
     3 FA, licutaţie naturală, 19 - 21 PO distribuţie echilibrată şi ţineri în toate culorile. Se speră în câteva puncte de la partener în scopul de a juca 3 FA.
     3 FA se poate licita licita şi cu şapte levate sigure în treflă sau caro, şi cu ţineri în minim două culori, când licitaţia se numeşte GAMBLING (la şansă).


       Răspunsul la licitaţie se face funcţie de licitaţiile partenerului şi ale adversarilor. Dacă adversarii tac, (adica spun PAS) atunci putem licita nestingheriţi, ne vom axa în special la mâna proprie şi la licitaţia partenerului având în vedere urmatoarele:
           La sub 25 PO şi PD pe linie, nu avem în vedere manşa, deci avem interesul ca după ce am găsit FITUL (potrivirea) pe atu, să lăsăm licitaţia cât mai jos, pentru a nu ne complica existenţa.
        La 25 - 27 PO se va dori licitarea 3 FA sau la 26 - 28 PO + PD se doreşte licitarea manşei în culoare (4 CUPE, PICI). La 28 - 30 PO + PD se pot licita şi 5 TREFLE sau CARO.
          La 32 - 33 PO se poate licita 6 FA. La 33 - 35 PO + PD se pot licita 6 TREFLE, CARO, CUPE sau PICI.
          La mai multe puncte se poate licita şlemul mare în atu sau culoare.
          Deci răspunsul se judecă bine.
          Astfel, la 1 TREFLĂ, răspunsul va fi:
          1 CARO răspuns negativ 1 - 7 PO. Se va căuta oprirea la nivel de 1 într-o culoare potrivită.                 1 CUPĂ sau PICĂ, 8 - 10 PO culoare în 5 (forcing de manşă, răspuns pozitiv ca de altfel toate răspunsurile de peste 7 PO).
          1 FA cu 8 - 10 PO distribuţie echilibrată (forcing de manşă).
        2 TREFLE 8 - 10 PO cu şase trefle, sau cu cinci trefle şi cu cupă sau pică în patru  (forcing de manşă).
          2 CARO, 8 - 10 PO caro în şase sau caro în cinci cu cupă sau pică în patru  (forcing de manşă).
          2 CUPE, PICI 4 - 7 PO cu cupă sau pică în şase.
          2 FA, 11 - 13 PO, distribuţie echilibrată  (forcing de manşă) cu eventuale posibilităţi de şlem.
          3 TREFLE, CARO, CUPĂ, PICĂ 4 - 7 PO cu culoare în şapte.
         3 FA, 14 - 15 PO distribuiţie echilibrată. 3 FA sunt siguri, se vor explora 6 FA dacă se consideră că sunt şanse bune.
         Acum vom analiza secvenţa 1 TREFLĂ cu răspuns 1 CARO.
      La această secvenţă răspunsul va fi natural, răspunzând cu culoarea cea mai bună sau 1 Fa la distribuţie echilibrată.
        La secvenţa 1 TREFLĂ - 1 CARO - 1 FA sau 1 CUPA sau PICĂ, se poate spune PAS în caz de potrivire la ATU, sau fără ceva constructiv sau, dacă distribuţia cărţilor este 4,4,4,1 iar punctajul este 8 - 10 PO (NEGATIVUL IMPOSIBIL) atunci se va licita convenţional facâd salt în cuploare singletonului (forcing de MANŞĂ, partenerul, cel ce a deschis cu 1 TREFLĂ trebuie să hotărască MANŞA).
        La secvenţa 1 TREFLĂ intervenţie a adversarului şi 5 - 8 PO se poate spune CONTRA, pentru a anumţa punctajul care este mai mare de 50% pe linie, sau la punctaj mai mare se poate anunţa culoarea. În caz contar se va spune PAS.
         O dată ce se va spune de trei ori la rând PAS, se încheie licitaţia şi se trece la faza de joc în care se va încerca să se realizeze ceea ce sa spus prin licitaţie adocă prin stabilirea contractului.
      În cazul licutaţiei, uneori avem nevoie să întrebăm partenerul despre distribuţia sa. Astfel de licitaţii sunt licitaţii convenţionale şi aici amintim următoarele două.
            1. LICITAŢIA STAYMANN este DOUĂ TREFLE după 1 FA. Cu această licitaţie se cere ca patrenerul să spună dacă are sau nu cupă sau pică în patru. Licutaţia va fi:
              2 CUPE cu cupă în patru.
              2 PICI cu PICĂ în patru.
              2 CARO fără cupă sau pică în patru.
           2. LICITAŢIA BLACKWOD este licitaţia de 4 FA. Această licitaţie cere numărul de aşi. La licitaţie se răspunde astfel:
              5 TREFLE dacă nu există nici un as în mână.
              5 CARO dacă există unul sau patru aşi.
              5 CUPE cu 3 aşi.
              5 PICI cu doi aşi de acelaşi rang (cupă şi pică, sau treflă şi caro).
              5 FA cu doi aşi de aceeaşi culoare (TREFLA şi PICĂ sau CUPĂ şi CARO).
              Cu aceste informaţii cred că puteţi încerca să jucaţi o partidă de bridge, având în vedere că se spune că VANDERBILT (care era un jucător de bridge la începutul acestui joc, teoretician al jocului) s-a sinucis pentru că a uitat să dezaduteze (să scoată atuurile advesarilor prin jucarea atuurilor mari).
         
         

              În cadrul jocului, se stabileşte mai întâi cine va juca. Acesta este cel care a anunţat prima dată pe linie culoare contractului, după care următoarea personă spe stânga (adversar) va pune pe masă prima carte jucată (ATACUL). Această carte poate deveni foarte importantă ea putând hotărî soarta întregului joc, Apoi partenerul celui care joacă îşi va pune cărţile pe masă devinind "mort" jocul desfăşurându-se exlusiv de partea cealaltă (DECLARANT). El îşi va face un plan de joc şi apoi va hotărî ce carte va juca la fiecare donă.
          Dacă va realiza contractul, şi este în MANŞĂ (nevulnerabil) va primi peste numărul de şase done realitate, pentru fiecare donă, câte 20 de puncte dacă a jucat TREFLĂ sau CARO, 30 puncte dacă a jucat CUPĂ sau PICĂ, 40 puncte pentru primul FA şi 30 pentru următoarele.
          Dacă a licitat manşa va primi premilul e manşa (300 puncte în nevulnerabil şi 500 în vulnerabil).
          Dacă nu a realizat contractul, atunci pentru fiecare cădere adversarii vor primi câte 50 de puncte în manşă şi 100 de puncte în zonă (vulnerabil) sau 100 puncte pentru prima cădere şi 300 pentru următoarele daca adversarii au spus CONTRA în manşă respectiv 200 pentru prima cădere şi 300 pentru următoarele dacă declatantul era în vuknerabil.

          Pentru a exersa jocul vă punem la dispoziţie un joc de bridge în care licuitaţia se desfăşoară în teefla  de precizie la următorul link:

           Va trebui sa download-aţi toate cele trei componente, sa le puneţi în acelaşi director şi apoi să lansaţi (prin dublu click) programul BRIDGE.EXE
            Dacă aveţi dificultăţi vă rog să-mi spuneţi. Vă doresc succes şi distracţie plăcută.
            Rezolutia minima care trebuie s-o aiba calculattorul este 1280 x 1024.

            În legătură cu Bridge-ul, voi spune că există cărţi despre BRIDGE, că este considerat un joc de şah cu cărţile de joc şi că este deosebit de complex. Complexitatea este dată de marea varietate a variantelor de joc care este multiplicată şi de faptul că este introdusă VULNERABILIZATEA care complică variantele de joc şi că jocul depinde evident de adversari. În varianta competiţională există o formă de joc perfect comparabilă (jocul pe echipe) în care o echipă este formată din patru persoane, două jucând pe poziţia N - S iar celelalte pe E - W, jocul este pergect comparabil între echipe, iar rezultatele au ca efect un clasament perfect comparabil ca valoare.
          În jocul de bridge intervin SISTEMELE DE LICITAŢIE şi strategiile de joc, între care, cea mai valoaroasă este SCHIZA.
       Acestea se găsesc în cărţile (care sunt multe) şi care studiază atât sistemele de licitaţie cât şi strategiile de joc. 


          Pentru distracţie şi pentru a inţelege mai bine ce înseamnă PARUL DONEI, vă voi povesti o întâmplare când am jucat cu o cunoştinţă (e fapt era soţia unui cunoscut ce juca şi el Bridge). Dona respectivă o jucam cu el (adică cu soţul partenerei mele de bridge) şi cu un cunoscut medic din Timişoara. Ei formau o pereche veche, sudată. Noi jucm prima dată împreună şi asta pentru că nici unul nu avea partener în ziua respectiuvă. 
        Deci licitaţia perneşte cu 1 TREFLĂ din st'nga parteneri mele şi continuă cu O CUPĂ la partenera mea. În continuare se spune O PICĂ în dreapa mea la are se bate in masă. Eu întreb ce înseamnă licitţia şi mi se răspunde "ori are puncte, ori are pică". Ei aveam 5 puncte onor, o cupă in cinci cu damă şi treflă in şase tot cu damă.
           Spun PAS iar apoi se soub 4 PICI, PAS, PAS ia eu spun 5 CUPE la care se spune CONTRA.
           În faza de joc. partenera mea spune MULTIMESC PARTNER după ce îmi vede mâna, joacă şi face 5 CUPE cu contra.
        Eu am fost mirat, dar bucuros. Eu nu speram la 5 cupe ci doar la două, deoarece în acest fel făceam - 500 puncte faţă de 620 câte făceu adversarii dacă făceau ei 4 pici (de fapt în donă se făceau 5 pici). Cum ei aveau 5 pici, parul donei era 6 CUPE cu contra ceea ce însemna - 100 puncte pentru noi (100 puncte pentru advesrari), ceea ce înseamnă cel mai bun rezultat azât pentru E - W cât şi pentru N - S. 
           Cum noi am reuşit sa facem 550 puncte am avut un rezultat foarte bun în dona respectivă. Cred că a fost cel mai bun rezultat din întreg concursul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu